על טעמים וצמחים

על טעמים וצמחים

" Wu Wei” הוא מושג ברפואה הסינית המתאר את חמשת הטעמים:
חריף Xin,מתוק Gan,מר Ku,חמוץ Suan,מלוח Xian.
ישנם גם צמחים ללא טעם: תפל-Dan ,וצמחים ארומתיים עליהם לא ארחיב הפעם.   
טעם, במובן הרחב ברפואה הסינית שונה לחלוטין ממושג הטעם בתפיסה המערבית:
"טעם- הרגשה שחשים בפה (בלשון, בחך) כגון מתוק, מר, תפל, מלוח". (מתוך מילון אבן שושן).
 הטעם נתפס אך ורק כיצד נחווה בפה ובלשון, ללא התייחסות למה שקורה בגוף כתגובה לאותו טעם ,או כיצד טעמים שונים יחד משפיעים עלינו.

הפילוסופיה הסינית רואה ב"טעם" משהו הרבה יותר רחב:
"חריף חמוץ מתוק מר ומלוח, יש להם תפקיד:
לפזר או להגביל, לשחרר או להדק להקשיח או לרכך.
יש להשתמש בהם בהקשר של 4 העונות וחמשת האיברים הפנימיים והתפקיד של כל טעם."
Su Wen 22

מהו טעם ברפואה הסינית?

צמחים סווגו והוגדרו בטעמם לראשונה על ידי ה"איכר השמיימי"- Shen Nong  שנחשב, אבי רפואת הצמחים הסיניים. אותה דמות מיתית נערצת בתרבות הסינית, שמיוחסת לו המצאת החקלאות. האגדה מספרת, שטעם את כל הצמחים באזורים בהם הסתובב כדי שהאנשים הפשוטים ידעו מה לאכול וממה להזהר. לכן הורעל מספר רב של פעמים ביום ,ובשל כך, עור פניו השחיר. יש מקורות שמתארים אותו כשר החקלאות בתקופתו  של הקיסר האגדי Huang Di.

Shen Nong עסק בטיפוח הבריאות, טיפול ומניעת מחלות ועוד.
" Shen Nong Ben Cao JIing " הוא הטקסט המקיף הראשון על צמחים, נכתב בהשראתו ומעבודתו.

פעילות הצמח ומהותו נגזרים ממרכיבים שונים:

טמפרטורה:
המגדירה את אופי הצמח כקר, קריר, חמים, חם, (ניטרלי).

חלקי הצמח שבשימוש:
 חלקי הצמח מחולקים לזרע,גרעין, שורש, גוף הצמח, זנב הצמח, ענפיף, עלה, פרח קליפה ועוד.  
לכל חלק בצמח יש אופי כללי. לדוגמה : זרעים וגרעינים עשירים בשמנים ומלחלחים כמו Bai Zi Ren ולכן הוא יכול להיטיב עם עצירות בקשישים.
Gua Luo Gen ,הידוע יותר כ Tian Hua Fen ,הוא שורש (Gen ) ומיטיב עם נוזלים, היות והשורש קרוב לאדמה ולמים. Ju Hua שהוא פרח (Hua), החלק הגבוה בצמח, הוא קל (Light) ו Yang במהותו, עולה מעלה ומשפיע על אזור הראש והעיניים.
חלקים שונים מאותו הצמח ישפיעו בצורה שונה: Dang Gui Wei "הזנב" של Dang Gui יניע דם בצורה חזקה לעומת Dang Gui  המחזק.   

צבע הצמח:
 לדוגמה: Huang Lian הצהוב, משפיע על האדמה ועל לחות , Hong Hua האדום משפיע על הדם.

מרידיאנים:
הערוצים והאזורים עליהם צמח משפיע:
Gui Zhi נכנס למרידיאן HT  ומטפל בבעיות המערכת הקרדיוסקולריות. Wang Bu Liu Xing ,נכנס למרידיאני LIV,ST מגיע ומשפיע על אזור החזה,על השד ועל חלב אם.

טקסטורה:
מרקם הצמח/ מינרל/ חומר מהחי, יעיד על אופי פעילותו. מינרלים כבדים כמו Long Gu,Mu Li מורידים Yang.
 עלים קלים, יטפלו בפלג גוף עליון. לדוגמה: Sang Ye .
גם מראה הצמחים יעיד על אופי פעילותם: Du Zhong בעל מראה ייחודי. כשמותחים אותו, מתגלה מעין "דבק" בצבע שקוף , המזכיר את מראה חוליות הגב. הוא עצמו צמח שמטפל בכאבים בגב תחתון.  Gou Teng שנראה כמו וו / קרס, ופעילותו היא ל"תפוס את Yang" שעלה ולעגן אותו.  

זמן הקטיף, מקום הגידול :
 חשוב שהצמח יקטף בזמן הנכון ויגדל בכמות האור והמים שצריך.
בנוסף, הימצאות מתכות כבדות וכן הימצאות חומצה אריסטולוכית (Aristolochic Acid ) בזנים שונים של צמחים שונים, עלולה להוביל לפגיעות פיזיות קשות. לכן יש לדעת מהיכן הצמחים באים והיכן גודלו.

עיבוד הצמח:
 העברת הצמח עיבודים שונים כמו בישול ביין / חומץ, טיגון בדבש, קלייה, השחרה או כל צורה אחרת,בכדי להשיג מהצמח פעילות ספציפית. לדוגמה: Shu Di Huang ,הוא Sheng Di Huang ,שבושל ביין והפך אותו לחם, עשיר יותר ומחזק את פעילות הזנת הדם.

טעם:
נותן את תמצית הפעילות של הצמח. יחד עם האיכויות הקודמות, מתקבלת התמונה השלמה והמלאה על הצמח. אפשר להקביל זאת, להבנת תפקוד נקודת דיקור על פי האופי שלה: נקודת 5 אלמנטים, 5 העתיקות, נקודה על מרידיאן מיוחד, נקודת מפגש..., כל אלו, יתנו תמונה שלמה עליה ועל הבנת פעילותה. כך גם עם הצמחים.

על פי 5 Su Wen, טעם בהגדרתו הוא Yin . לכל טעם צ'י משלו וחלוקה פנימית של Yang&Yin :

"אלו שמשפיעים מהר וחודרים מהר- Yang...אלו שעובדים לאט- Yin ...."
"מים הם Yin, אש היא Yang, טעם הוא Qi, Yin הוא Yang ...."


"ביחסי Yin-Yang חריף ומתוק הם Yang :
חריף מפזר ומתוק מניע לכל 4 הכיוונים מהמרכז.
חמוץ ומר הם Yin  כיון שחמוץ מגביל ומכווץ ומר מנקז ". 

וטקסט המקור ממשיך:

Flavor Give Rise To Physical Shape"
Physical Shape Gives Rise To Qi
Qi Give Rise To Pure Essence
 "Pure Essence Give Rise To Transformation


" מזרח יוצר רוח היוצרת עץ, העץ יוצר חמוץ, החמוץ יוצר LIV, והוא יוצר גידים שיוצרים HT "
"דרום יוצר חום, היוצר אש, היא יוצרת מר, מר יוצר HT, הלב  יוצר דם, והוא יוצר SP"
"מרכז יוצר לחות, לחות יוצרת אדמה, אדמה יוצרת מתוק, מתוק יוצר SP , היוצר בשר, היוצר LU "
"מערב יוצר יובש, יובש יוצר מתכת, מתכת יוצרת חריף, חריף יוצר LU  והן יוצרות עור ושיער שיוצרים KID "
"צפון יוצר קור, קור יוצר מים, מים יוצרים מלוח, מלוח יוצר KID  שיוצרות עצמות ומח עצם שיוצרים LIV "
Su Wen 5 .


חמוץ
חמוץ הוא טעם באיכות Yin , החמוץ מכווץ, שומר על חומרים במקומם שלא ידלפו. התנועה של החמוץ היא כלפי פנים.
קשור ל LIV , מלחלח ומרכך גידים, רצועות ושרירים נוקשים. Bai Shao, החמוץ (והמר), קשור לתפקוד LIV ולדם, להזנה וכן גם לטיפול בהתכווצויות וכאבים. בפורמולה  Shao Yao Gan Cao Tang, הטעם החמוץ שלו, מזין ושומר בפנים את החומרים (דם) .הטעם המתוק של  Zhi Gan Cao  ,מלחלח ומזין וכך הם מעשירים את השרירים ומשחררים כאב.  
עודף חמוץ עלול לגרום לחוסר איזון כפי שנכתב במקורות:

"צריכת עודף מהטעם החמוץ יהפוך את ה-LIV  לעודף,
ועם הזמן יתיש את הSP ואת הצ'י..."
Su Wen 3 

מר
הטעם המר מסלק לחות חמה ומטהר חום. לרוב, צמחים מרים, הם קרים. לטעם המר יכולת להוריד כלפי מטה אש שעולה. פורמולות מרות יטפלו בס"ס של עליית חום עודף. הן מוצלחות, לא רק בגלל הטמפרטורה הקרה של הצמחים, אלא גם מהיות הטעם המר מוריד מטה.  
 דוגמה בולטת לצמח כזה הוא Long Dan Cao , הוא מר, קר, מסלק לחות חמה ומוריד אש LIV .הוא הקיסר בפורמולה  Long Dan Xie Gan Tang .
לקיחת צמחים מרים וקרים למשך זמן עלול  לפוגע בצ'י המטופל ויש להפסיק את הלקיחה ברגע שמצב העודף חלף.

" צריכה מוגברת של מר תייבש את ה SP ותיווצר דחיסות בST". 
"כשה SP  תחת התקפת לחות, אכול מר כדי לייבש אותה" 
22 Su Wen
מתוק
משויך לפאזת האדמה, במהותו הוא בעל איכות Yang :הוא בונה, מחזק ושומר על גבולות נכונים .לעומת הטעם החריף, המתוק הוא יותר Yin   פעילותוממרכזת וממתנת.
פורמולות מתוקות קלות ללקיחה מבחינת טעמן,אך לצמחים מתוקים נטייה להכביד על מערכת העיכול, לכן רצוי לשלבם עם צמחים מניעי צ'י, מעכלים ומסדירי צ'י במרכז כמו:  Zhi Ke, Chen Pi,  Zhi Shi,  Hou Po,  Hou Xiang,Sha Ren , Ji Nei Jin .  

  "צריכה מוגברת של מזון מתוק תוביל לתחושת מלאות והתנשפות בצ'י ה HT העור יהיה כהה, האיזון ב KID QI  יופר"
Su Wen 3
  "כשהכבד נתקף זעם אכול מיד מתוק להרגיע זאת..."
Su Wen 22


חריף
הוא טעם  Yang, הנותן תנועה לצמח ולפורמולה כלפי מעלה, אל פלג גוף עליון ולחיצון. צמחים חריפים (חמים/קרים) ,מטפלים בפגיעה בשכבת Tai Yang .פורמולות הבחירה יהיו Ma Huang Tang, Gui Zhi Tang.שתיהן חריפות.
השילוב בMHT של הקיסר החריף, Ma Huang , עם חריפות השר, Gui Zhi , יוצר תנועה חזקה ויאנגית כלפי מעלה. שניהם חמים, ופעילותה דרמטית.
 לעומתה, GZT ,בה 2 הקיסרים במינון שווה: Gui Zhi חריף ו Bai Shao  חמוץ מעט מר.
החמוץ והמר, מאזן את הפעילות הדינמית של החריף כלפי מעלה והחוצה.  Sheng Jiang, העוזר, חריף ויחזק את Gui Zhi.    
 Da Zao העוזר ו Zhi Gan Cao  המשרת מתוקים, ולכן GZT מתונה בפעילותה לעומת MHT .
החריף קשור למתכת -ל LU . אם צורכים מהטעם החריף בזמן הנכון ובכמות הנכונה הוא יטיב איתן. החריף מניע צ'י ופותח הצטברויות של לחות.

 "צריכה מוגברת של חריף תגרום להרפיה בגידים ובמרידיאנים והתפזרות של ה- Spirits..."
Su Wen 3 
   "עודף חריף יזיק לעור ולשיער"
  "הטעם החריף פותח נקבוביות ומסייע למעברים פתוחים בין LU-KID ".
Su Wen 22

חריף אינו מוגבל רק לטיפול ב Tai Yang .הפורמולה Si Wu Tang המאזנת את הדם, מחולקת לשני חלקים:שני צמחים מחזקים (Bai Shao, Shu Di Huang  ) מתוק +חמוץ ומר.ושני צמחים מניעים (Chuan Xiong, Dang Gui). המשותף לשניהם היא איכותם החריפה, שמביאה הנעה ואיכות Yang לפורמולה. אם רק נתמקד בחיזוק ונשתמש בטעמים שהם  Yin במהותם וכבדים, נייצר סטגנציה. לכן,הבחירה בצמחים חריפים, להביא תנועה לתוך הפורמולה, היא מתבקשת ומבריקה.

מלוח
מלוח הוא טעם בעל איכות Yin. הוא מוריד מטה, מרכך ,מפזר מסות וגושים, מניע לחות וליחה ומרכך התקשויות ומטהר .
דוגמה מצויינת היא הצמח Xuan Shen, שבשל טעמו המלוח, יש לו יכולת לרכך גושים והתקשויות באזור הצוואר.דוגמה נוספת היא החומר Mang Xiao, המטפל בצואה קשה מאוד וממוסס התקשויות, הודות לטעמו המלוח. מעניין לשים לב שרוב החומרים מן החי הם מלוחים.

 "צריכת מלוח מוגברת יפגעו בעצמות הגדולות ,כיווץ שרירים ויעכב את  HT QI .."
Su Wen 3 
 

לסיכום, כשהספרות הקלאסית, אבני היסוד של הרפואה הסינית, נותנת מקום רב לטעם וכשהניסיון בן אלפי השנים של פורמלות קלאסיות מורכבות מתוך הבנת המרכיבים, דרך טבעם בכלל וטעמם בפרט, חשוב שנבין ונדע אותם בבואנו לטפל, כך נשמר את הידע העתיק ונטפל בהצלחה. 


 "לטיפול ברוח פטוגנית שפולשת פנימה השתמש בטעם החריף ובצמחים קרירים
והשתמשו בצמחים מתוקים להאט את זה, צמחים חריפים לפזר את זה...."
 
"לטיפול בפטוגן חום השתמש בצמחים מלוחים וקרים והוסיפו צמחים מתוקים ומרים
השתמשו בצמחים בעלי טעם חמוץ בכדי להגביל וצמחים מרים להרגיע את החום ולהסירו…"

"לטיפול בפלישת לחות השתמש בצמחים מרים ובצמחים חמים ולהוסיף צמחים חמוצים וקלים בטעם
השתמש במר לייבש ובצמחים עם טעם קל להרגיע את הלחות…."
 
"לטיפול באש השתמש בצמחים מלוחים וקרים, הוסיפו צמחים מרים וחריפים
השתמשו בחמוץ בכדי להגביל, צמחים מרים לסלק זאת…" 

"לטיפול בפלישה פנימית של קור, השתמש בצמחים חמים ומתוקים
הוסף צמחים מרים וחריפים

השתמש בצמחים מלוחים להרגיע זאת
צמחים חריפים ללחלח וצמחים מרים להקשות....." 
Su Wen 74 

 

 מקורות:

 A Complete Translation Of Nei Jing And Nan Jing  Translated By ,Henry.C.Lu, Ph.D 

 The Divine Farmer's Classic Of Materia Medica Translated By Sabine Wilms, Ph.D

Chinese Herbal Medicine Materia Medica Compiled And Translated By Dan Bensky &Andrew Gamble