HUANG QI

HUANG QI

הרהורים לגבי Huang Qi

יש מחשבה וגישה כזו ,שהצמח "מחזק את המערכת החיסונית".השאלה הנשאלת צריכה להיות: מה זה אומר "מחזק מערכת חיסון"? האם הכוונה להבאת צ'י לחיצון הגוף למערכת ה Tai Yang ? או אולי הכוונה איזון בין Wei Qi  לבין Ying Qi כמו ב Gui Zhi Tang? או האם מתכוונים לחיזוק Lu Qi ששולטות ואחראיות על ה Wei Qi? או האם צריך אדמה חזקה ויציבה (SP-ST ) המייצרת צ'י ודם בצורה אופטימלית, או שמא דווקא זה Kid Qi?  או אולי כל אחד מהם ?
השאלות הן רבות, כיוון שברפואה הסינית אנחנו לא מדברים על "מערכת חיסון". אלא, אצל כל אדם יש לראות מה יצא מאיזון: איזה מרידיאן/שכבה/Zang Fu/ חומרים  (צ'י /דם/ Yin /Yang ) יצאו מאיזון. על פי התמונה הקלינית שכל אדם מציג, עלינו להתאים את האבחנה המבדלת, אסטרטגיית הטיפול ובחירת הפורמולה והשינויים בה, שיתאימו עבור אותו מטופל ספציפי. 
 יש שנותנים את Huang  Qi  כצמח בודד או כ"תרופת פטנט"  ל"חיזוק המערכת החיסונית". האם  Shen Nong, האיכר השמיימי, אבי תורת הצמחים התכוון לכך?  אני לא בטוחה. לכן כתבתי כאן על תפקודיו , ייתכן שזה יעזור  לכם המטפלים ברפואה סינית, לבחור מתי כן ומתי לא מתאים לבחור אותו. לאנשים שאינם מהתחום, תהיה זו הצצה למלאכת המחשבת שקיימת, בבחירת ונתינת צמחים סיניים בטיפול. 
 
בShen Nong Ben Cao Jing נכתב עליו:
 "Huang Qi מתוק, חמים, לא רעיל. מטפל בהצטברות נוזלים, אבצסים ובפצעים מרקיבים, דוחף מוגלה החוצה ומפסיק כאב, מטפל בצרעת ובכל 5 סוגי הטחורים: של גברים, של נשים, טחורים של כל"ד/דופק, טחורים של המעיים וטחורים של דם. 
מטפל בסקרפולה ( במקור נכתב "פיסטולת עכברוש" הכוונה למונח שנמצא ב Ling Shu  בפרק הדן על קור וחום. זה שם אחר ש Qi Bo נתן לסקרפולה). מעשיר חוסר/רייקנות ומטפל במאה המחלות של ילדים קטנים".

אנו קוראים, שאין אזכור לגבי היותו מחזק "מערכת חיסון". אנו רואים שמדובר בצמח המחזק חוסר וחולשה ומצד שני יודע לנקז הצטברויות.
איכותו החמימה וטעמו המתוק, הם איכויות Yang המעלות את הצמח כלפי מעלה ממחמם אמצעי,SP, אל עבר מחמם עליון ואל ה LU.  
כיוון שעולה מעלה, מגיע לעור ויכול לעזור בכיבים ובפצעים חיצוניים שזמן החלמתם ארוך, על רקע חולשה ותשישות. הצמח גם מאוד בטוח לשימוש לאורך זמן, יכול להתאים גם בקשישים וגם בחולים במחלות כרוניות, הסובלים מבעיות כאלו. לדוגמה: כיבים כתוצאה ממחלת הסכרת. כמובן שיש לעבוד על פי אבחנה מסודרת.
האיכויות היאנגיות שלו (טמפרטורה, טעם) מאפשרות לו לטפל בצניחות שונות. וכן יכולת לטפל בבעיות המערבות מים כמו בצקות. 
יש לזכור שלא כל התקררות תכופה נובעת מחולשת Lu Qi. לדוגמה-התקררות יכולה לנבוע גם מסטגנציית צ'י או חוסר Yang. לכן, שימוש אוטומטי בפורמולה Yu Ping Feng San בה הוא נמצא יחד עם Fang Feng ,Bai Zhu, לא תמיד מתאימה.בודאי שלא מתאימה אם יש פרזנטציה של סימנים וסימפטומים המערבים חום. 
צריך לזכור ולהבין, שברפואה הסינית הקלאסית אין שימוש בצמח אחד כדי להשיג מטרה טיפולית. אפשר להוסיף למזון צמחים שונים כמו לדוגמה: ג'ינגר לחימום MJ לסובלים מקור, או קינמון לתה לסובלים מקור פנימי יותר עמוק. ברור, שהאפקט הטיפולי בשימוש כזה הוא קטן. לעומת זאת, לקיחת מרשם צמחים המשולבים יחד עם אפקט סינרגטי ביניהם, הופך את הפורמולה המטפלת בתלונה לחזקה לאין שיעור, לעומת שימוש בצמח אחד. לכן, בטיפול בצניחות לסוגיהן, אין טעם לקחת Huang Qi לבדו. שימוש בפורמולה כמו Bu Zhong Yi Qi Tang תהיה עוצמתית הרבה יותר וגם לה ניתן להוסיף מרכיבים שיעצימו אותה,בהתאם לאבחנה מבדלת. 
בעולם המודרני  ישנם  "טרנדיים" שיווקים כמו שימוש ב"צמח על" כזה או אחר. ראינו זאת בעבר עם הג'ינסינג, הלוא הוא Ren Shen. בחיפוש מהיר באינטרנט מצאתי שנאמר עליו: "טוב לשיפור האון אצל הגבר, משפר תפקודי כבד, משפר זיכרון מרגיע מערכת עצבים ומחזק מערכת חיסון". יקרא זאת אדם שלא למד רפואה סינית, או מי שאינו יודע לעשות אבחנה מבדלת על פי כלי האבחון של הרפואה הסינית, ויחשוב שהנה מצא את המזור לבעיותיו. בעוד שההפך הוא הנכון , ייתכן ששימוש כזה ללא קבלת אבחנה מסודרת ומדוייקת אצל מטפל/ת מוסמך, תחריף או אפילו יביאו לפגיעה במשתמש בשל תכונות הצמח ובשל הקונסטיטוצה השונה מאחד לאחד. 
זה נכון לגבי הג'ינסינג לסוגיו השונים (Ren Shen, Dang Shen, Xi Yang Shen) וזה נכון לגבי שורש האסטרגולוס, או בשמו הסיני, Huang Qi.  גם איתו, בשיטוט באתרים שונים שעוסקים במכירות, קראתי שכותבים עליו "מאזן מערכת חיסון ומטפל באלרגיות", במקום אחר: "מלך צמחי החורף", במקום אחר שכבר לקח את הפתולוגיות העמוקות יותר "עמידות במחלות לב ומחלות כליה" ואף נכתב שהוא "נוגד חימצון ייחודי". לא רק שזה רחוק מלהיות מדוייק, זה אפילו מסוכן. 
אנו מבינים מערוצי ההשפעה ומתפקודיו, שיש לו קשר הדוק לשכבת Tai Yin. ככזה, ברור לנו שהוא מחזק Ying Qi (צ'י מזין).
הצ'י המזין הוא חלק בלתי נפרד מה Wei Qi (צ'י מגן) אפשר לומר שהצ'י המזין הוא האספקט Yin וה Wei Qi הוא האספקט הYang של הצ'י. אם אין הזנה נכונה לצ'י המגן, אם אין לחלוח וחימום שלו בצורה נאותה הוא עלול לצאת מאיזון ולהתבטא בפתולגיות שוונות. 
למה הכוונה? כשאנו רואים פתולוגיות "Wei Qi" זה אומר שYin&Yang יצאו מאיזון. Ying & Wei הם ביחסי Yin & Yang. כך שהזנת YIing Qi בהכרח תתמוך בWei Qi. הצמח מחזק Lu Qi שאחראיות על Wei Qi ואולי משם הרעיון "שמחזק מערכת חיסון". כש Lu Qi חזק, הנקבוביות נפתחות ונסגרות בצורה נכונה, ישנה הזעה אפקטיבית וחיצון הגוף נשמר. 
לסיכום, Huang Qi צמח משמעותי ושימושו הולך אחורה לימי Shen Nong. הוא בעל תכונות שיכולות לעזור במצבים שונים החל מבעיות עור, בצקות, צניחות, דרך טיפול באישה אחרי לידה, קשישים ועוד. לא נכון לקחת אותו כצמח בודד כדי "לחזק את מערכת החיסון". ואין תחליף, כמטפלים אחראיים ברפואה סינית, לעשות אבחון נכון ולרשום מרשם שלם ומדוייק בכדי שהטיפול יצליח.
 
מקורות:
Ten Key Formula Families In Chinese Medicine By Huang Huang (Translated By Michael Max)

  The Divine Farmer's Classic Of Materia Medica Translated By Sabine Wilms, Ph.D