אוכל קר או אוכל חם

אוכל קר או אוכל חם

למערכת העיכול שלנו נדרשת אנרגיה רבה כדי להפוך את המזון ל"דלק" שבו נוכל להשתמש במשך היום. כשאנחנו מרגילים אותה במשך שנים לתזונה קרה ולחה כמו קוטג' ומלפפון, אנו בעצם מקררים את המערכת והיא אינה יכולה לתפקד כראוי. 

כדי לעכל בקלות את הקריאה בדקות הקרובות, אבקש מכם להתבונן על הדברים "בעיניים סיניות":

לכל דבר בעולם יש צ'י. זהו מושג רחב ברפואה סינית ולשם ההבנה נתמצת אותו למילה אנרגיה.

לקיץ יש צ'י של חום, לחורף יש צ'י של קור, לאוויר יש צ'י אל-חומרי; אין לו צורה אך ברור לנו שהוא כאן סביבנו. לדם יש צ'י מרוכז מאוד, חומרי, אנו רואים אותו ומרגישים אותו.

ממש כך יש צ'י לכל דבר בעולם, וניתן לחלקו לאיכות ולכמות. הפעם אתמקד באיכות ובעיקר בהבדל בין צ'י קר לצ'י חם. 

מערכת העיכול צריכה להיות חזקה ומתפקדת היטב כדי לפרק את המזון ואת השתייה ולהפיק מהם צ'י לתפקוד היום-יומי של הגוף.  לכן חשוב שהמזון יהיה איכותי, מזין, בטמפרטורת אכילה מתאימה וטעים כמובן. אנו צריכים שמערכת זו תהיה חמה ולא קרה, ולכן עלינו לצרוך מזון ושתייה חמים.

יש לכך שתי משמעויות:

א.     המזון והשתייה צריכים להיות חמים או לכל הפחות בטמפרטורת החדר. מזון מהמקרר או שתייה עם קרח מקררים מדי ולכן הגוף אינו יכול להפוך בצורה מיטיבה את המזון לצ'י. הביטויים שנראה יכולים להיות בקשת רחבה מאוד - החל משיעולים וליחה שמאפיינים מאוד ילדים קטנים, דרך דלקות אוזניים; כאבי בטן; שלשלולים ואף תולעים. במבוגרים נראה חוסר ירידה במשקל; בטן קרה למגע; נפיחות ואי-נוחות בטנית; ליחה; שיעול; נזלת.

ב.     המזון שנצרך צריך להיות מראש בעל איכות חמה. כלומר, הצ'י שלו צריך להיות חם.

ירקות ופירות הם בעלי צ'י קר. יש ביניהם ניטרליים ויש חמימים יותר, אבל ככלל, אם נרצה לצרוך אותם - נצטרך לבשל אותם. לדוגמה לפתן או תפוח/אגס עם קינמון בתנור. אם בכל זאת אי אפשר לוותר על ירקות חיים - הוציאו אותם מהמקרר כמה שעות לפני האכילה ותבלו עם תבלינים מחממים: ג'ינגר, פלפל, הל, צ'ילי, בצל, שום וכולי. ככלל, כדאי לבשל/להקפיץ/לאדות/לאפות כדי להעביר את המזון עיבוד מחמם. בסין מקפיצים אפילו את החסה. וזה טעים!    

אלו קווים מנחים כלליים וכמובן שיש להתאים לכל אחד את התזונה המדויקת עבורו. אבל כתפיסה, כרעיון וכדרך חיים - זה הכיוון. 

השינוי בעיניי הוא בעיקר שינוי מחשבתי. הורגלנו לאכול לארוחת הבוקר קצת קוטג', מלפפון או סלט ירקות עשיר. כל אלו הם מזונות קרים שמכניסים צ'י קר לתוך מערכת שצריכה חום כדי לתפקד נכון.

אוכל קר, לסוגיו השונים, מקרר את מערכת העיכול. קור הוא גורם מאט. כך שאם נציג יום-יום במשך שנים למערכת העיכול שלנו מזון קר, היא לא תוכל לתפקד היטב וזה יבוא לידי ביטוי פיזי בצורות שונות כפי שציינתי. 

אפשר לנסות לסגל אורח חיים אחר מבחינת תזונה, ובמקום מלפפון וקוטג' לפתוח את היום במרק, בדייסה או בטורטיית כוסמת שהכנתם בבית.

הכול נגיש מאוד דרך האינטרנט, ומתכונים יש בשפע לפי נטיית ליבכם.

הנה מתכון שלי למרק כתום מהמם לחורף (ולקיץ) :

מצרכים:

½ בצל לבן

½ בצל סגול

½ דלורית

חתיכת דלעת לפי האהבה האישית

3-4 בטטות בינוניות

3-4 גזרים

מלח, פלפל

כורכום

ג'ינג'ר

כוסברה לעיטור

הכנה:

מטגנים בסיר במעט שמן זית את הבצל הלבן והסגול קצוצים (לא צריך דק), מוסיפים את שאר הירקות השטופים והחתוכים ומכסים במים (כמות המים תלויה במידת הסמיכות שתרצו. אני מוסיפה מים עד לכיסוי הירקות ולא מוסיפה בהמשך עוד, כך שיוצא מרק סמיך מאוד). כשהמרק רותח מוסיפים תבלינים (לפי הטעם), מנמיכים את האש וממשיכים לבשל עד שהירקות רכים (שימו לב בעיקר לגזר).

אחרי קירור קל טוחנים במעבד מזון או בבלנדר למרקם שאתם אוהבים. להגשה אפשר להוסיף כוסברה לעיטור.

חם, טעים, מזין, מחזק ומחמם את מערכת העיכול ואת הצ'י.

 

בתאבון!